MINISTERUL DEZVOLTARII, LUCRARILOR PUBLICE SI ADMINISTRATIEI INCALCA LEGEA TRANSPARENTEI

Asociatia pentru Dreptul Urbanismului (ADU) cheama in judecata MDLPA pentru nerespectarea legii privind transparenta decizionala

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administraiei a elaborat un act normativ de importanta deosebita pentru Romania!

Este vorba de Codul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor. Un act mult asteptat la care ministerul lucreaza inca din 2007 si care a intarziat sa apara.

O data cu aprobarea PNRR, au fost prinse fonduri pentru elaborare acestui act, iar acum statul are obligatia ca pana in martie 2023 sa aprobe in Parlament acest proiect.

La publicarea proiectului pe site-ul MDLPA, anunt ce poate fi consultat aici, au fost puse in dezbatere atat proiectul cat si expunerea de motive. Proiectul a stat in dezbatere vreme de 30 de zile din 13.04.2022 pana in 14.05.2022, timp in care persoanele interesate puteau formula observatii, recomandari, propuneri etc.

Consultarea publica un simulacru!

Consultarea in sine constituie o simulare, MDLPA nu fost transparent in procesul de elaborare, termenul mai mult decat batjocoritor, de 30 de zile, avand in fata un document gata elaborat de peste 500 de articole intr-o materie foarte complexa.

MDLPA a facut o dezbatere fara participarea persoanelor relavante in domeniu!

MDLPA a organizat doua dezbateri publice, respectiv una privind Cartea I in data de 03.05.2022 si una privind Cartea a II-a in data de 06.05.2022.

Este interesant cum a fost aleasa data de 06.05.2022 cand in aceeasi zi a avut loc prima editie a Conferintei Nationale de Drept al Urbanismului la Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti, la care au participat o mare parte din persoane relevante in materie.

Chiar Ministerul a avut reprezentant la aceasta Conferinta. Or, daca la Conferinta au participat o mare parte din persoanele relevante in materie, ne intrebam, cine a participat la dezbaterea publica a Cartii a II-a?

Astfel, punem sub semnul indoielii atat calitatea dezbaterii cat si intentia Ministerului de a realiza o dezbatere corecta, obiectiva si constructiva.

Este important sa retinem ca data Conferintei a fost stabilita cu mult inainte de stabilirea zilei pentru dezbaterea publica, chestiune pe care Ministerul o cunostea, participand la Conferinta.

Actul este de proasta calitate, incomplet, nelegal si nu rezolva problemele existente!

ADU a formulat in termenul legal observatii cu privire la actul normativ si a solicitat expres organizarea unei dezbateri pe care MDLPA era obligata sa o organizeze.

ADU a transmis observatii pe seama proiectului de cod insa fiind un termen foarte scurt pentru comunicare (30 de zile) nu a fost posibila analizarea in integralitate a proiectului

Analiza a relevat probleme foarte grave in ceea ce priveste proiectul, respectiv incalcari ale Constitutiei, deciziilor ICCJ, ale CCR si ale CEDO.

Solicitarea ADU a ramas fara raspuns, actul fiind transmis spre avizare interministeriala in forma propusa.

Fata de acestea, ADU a formulat actiune in instanta pentru anularea procedurii de consultare publica, reluarea ei si obligarea MDLPA la organizarea unei dezbateri publice reale.

Obervatiile formulate de ADU pot fi consultate aici.

Observații_Propuneri_COD_Amenajării_teritoriului_Urbanismului_Construcțiilor_ADU

Cererea de chemare in judecata poate fi consultata in link-ul de mai jos.

Acțiune_Cod

Newsletter

Let’s keep in touch with latest news from ADU

Share This