Urmare a unei solicitari facuta de ADU privind informatii de interes public, Primaria sectorului 6 ne-a transmis, nu in intregime, continutul a doua autorizatii de construire ce vizeaza doua proiecte realizate in cursul acestui an.

Este vorba de Parcul Liniei si Promenada Lacul Morii.

Sunt doua proiecte implementate in baza unor autorizatii de construire emise in anul 2020 si 2022 elaborate pe baza unor studii de fezabilitate aprobate in anul 2019 si 2020.

Proiectele, sunt de o importanta semnificativa pentru sectorul 6, insa vazand modul in care acestea se implementeaza, am banuit niste nereguli. Semnalul de alarma a venit atunci cand am vazut calitatea precara a acestor doua proiecte care in esenta au in spate o strategie elaborata in anul 2016 si care prezinta o cu totul alta viziunea si implicit o cu totul alta dimensiune a acestora.

Asociatia pentru Dreptul Urbanismului in urma verificarilor celor doua autorizatii de construire a constatat o serie de nereguli fata de care a formulat plangeri prealabile urmand ca acestea, in functie de raspunsul autoritatii, sa fie atacate in instanta de contencios administrativ pentru motive de nelegalite, avand in vedere urmatoarele chestiuni expuse succint in continuare:

Situatia de fapt

Dupa cum am precizat, cele doua proiecte sunt desprinse dintr-o strategie elaborata in anul 2016 de urbanist Alexandru Panisoara, care la acea vreme schita o viziune de dezvoltare a sectorului 6 pe un orizont de timp de 10 ani si care viza o paleta larga de domenii.

Strategie, denumita SIDDS6 (Strategia Integrata de Dezvoltare Durabila a Sectorului 6) se poate consulta in format sintetic accesand acest link.

Dupa cum ne-a obisnuti administratia sectorului 6, lucrurile se fac pe repede inainte, cu incalcarea legii si fara asigurarea unei calitati adecvate a serviciului public si a proiectelor de dezvoltare.

Din SIDDS6 au fost extrase 3 proiecte majore in scopul atingerii obiectivelor strategice.

Parcul Liniei – documentul poate fi consultat aici

Promenada Lacul Morii – documentul poate fi consultat aici

Parc Stiintific si Tehnologic – documentul poate fi consultat aici

PARCUL LINIEI

parcul liniei logo

Ce s-a dorit…

Proiectul propus in anul 2016 (si remarcat de presa la acea vreme) reprezenta o intreaga operatiune de Regenerare urbana, complexa, desfasurata de-a lungul caii ferate ce strabate sectorul 6 de la Vest la Est si pe care se dezvoltau activitati multiple de la sport si alimentatie publica la industrie creativa si servicii publice.

Rationamentul pentru care existau aceste activitati era acela de a face intreaga investitie sustenabila, pentru ca spatiul verde consuma foarte multe resurse pentru a fi intretinut si tinut la un standar de calitate adecvat, iar cheltuielile se suporta din bugetul local. Or, asemenea activitati ar fi adus fonduri suficiente pentru a mentine in parametri de calitate intregul parc desfasurat pe axul Vest – Est. De asemenea, raspundea nevoii populatiei din sectorul 6, in particular, si din Bucuresti, in general, de spatii destinate recreerii si agrementului, spatii care lipsesc in Bucuresti, iar cele folosite in acest scop nu corespund unor standarde de calitate adecvate.

In orice caz, proiectul prezentat ofera suficiente infromatii si date cantitative si calitative pentru ca oricine sa poata sa inteleaga conceptul din spate.

 

Ce a iesit…

Insa, la nivelul sectorului 6 acest proiect a fost inteles gresit, desi a fost adus in atentia administratiei, atat a celei dinainte de 2020 cat si celei actuale, iar implementarea s-a facut in stilul heirupist cunoscut si cu incalcarea legii.

Principala critica cu privire la actuala investie denumita Parcul Liniei este ca acesta nu rezolva probleme sistemice ale sectorului 6 si nu raspunde nevoilor cetatenilor, fiind doar o butaforie care incearca sa mascheze atat neajunsurile intregului sector (lipsa de spatii verzi, de spatii publice de calitate, de calitate a vietii s.a.) cat si neputinta administratiei de a face lucruri de calitate si sustenabile.

In anul 2021 a fost aprobat Studiul de Fezabilitate prin HCL sector 6 nr. 165/2021, iar in anul 2022, Primarul Sectorului 6 a emis autorizatia de construire pentru executarea lucrarilor.

Continutul autorizatiei, incomplet, il puteti consulta aici.

Analizand documentul transmis, s-au constat o serie de nereguli, aceasta incalcand dispozitiile legale, precum:

  1. Pentru realizarea investitie era obligatorie elaborarea si aprobarea un PUZ (plan urbanistic zonal)
  2. Documentatia nu este elaborate de persoane care sa aiba specializarea necesara si sa fie atestati de autoritati in acest sens
  3. Certificatul de Urbanism care a stat la baza emiterii autorizatiei de construire este nelegal si incalca totodata PUZ Coordonator sector 6

Aspectele semnalate sunt detaliate si le puteti consulta in cuprins plangerii prealabila pe care o gasiti la acest link.

Desi autorizatia este nelegala, cu toate acestea, cel mai nefericit lucru este calitatea proiectului, care din pacate ne demonstreaza lipsa de viziune a administratiei publice.

 

PROMENADA LACUL MORII

Un al proiect de o importanta deosebita pentru sectorul 6 este Lacul Morii.

Ce s-a dorit…

promenada LM   

Si acest proiect, propus in anul 2016 viza o operatiune ampla de regenerare urbana care stabilea dezvoltarea unui traseu de agrement, recreere si promenada de-a lungul caruia se desfasurau activitati de interes public din acelasi rationament ca si pentru Parcul Liniei, respectiv proiectul sa fie sustenabil si sa nu constituie o povara si mai mare asupra bugetului sectorului 6. Proiectul poate fi consultat in link-ul pus la inceputul articolului.

Ce a iesit…

sector 6

Fara a ezita dupa esecul de la Parcul Liniei, a urmat proiectul Promenada Lacul Morii. Cu un studiu de fezabilitate aprobat in 2019 (HCL sector 6 nr. 100/2019) si o autorizatia emisa in anul 2020, proiectul a capatat viata in anul 2022 cand Primarul Sectorului 6 a demarat lucrarile.

Inca de la prima vedere se intelegea ca va fi un proiect tipic celor cu care suntem obisnuiti, adica fara utilitate, nesustenabil si care va consuma resurse de paza si intretinere fara a avea in spate surse financiare noi pentru sustinere.

Si in cazul acestui proiect s-au identificat o serie de nereguli, poate chiar mai grave decat cele pentru Parcul Liniei.

Cele mai importante fiind gresita incadrare a proiectului de catre Agentia pentru protectia mediului si faptul ca nu s-au realizat cercetari arheologice avand in vedere proximitatea a doua situri ahreologice dintre care unul fiind si clasat ca monument istoric de importanta nationala.

Mai mult, nici macar indicatorii minimali stabiliti in SF nu au fost atinsi in faza de autorizare, nefiind prevazuta plantarea a 25.872 de arbori si arbusti si a sistemului de irigat pentru cei 12.025mp de gazon.

Autorizatia si continutul ei, de asemenea incomplet, se poate consulta la acest link.

Aspectele de nelegalitate se pot consulta detaliat in plangerea prealabila formulata de Asociatia pentru Dreptul Urbanismului, la acest link.

 

Concluzii

Noua administratie desi pune pe seama faptului ca proiectele sunt concepute pe mandatul fostului primar si drept urmare le-a implementat ca atare, acest lucru nu poate justifica realizarea unui proiect nesustenabil si de o calitate proasta. Fiind in mainile primarului atat implementarea cat si modul in care se face si putand oricand sa modifice proiectele.

Astfel, noul primar putea schimba proiectele pentru a le adapta cerintelor de calitate si nevoilor comunitatii. Insa acest lucru nu s-a facut si pe langa asta nici nu s-a preocupat de verificarea legalitatii actelor care stau in spatele acestor proiecte.

Din pacate suntem dinou martori la lipsa de viziune a administratiei si ca oricat de pornit a fost valul din 2020 de a schimba lucrurile, schimbarile nu s-au petrecut in profunzime, in probleme sistemice, avand astfel acelasi nivel de calitate slaba a serviciilor publice, abuzuri, lipsa de viziune, lipsa transparentei etc.

Toate acestea nu se pot schimba atata timp cat primarii pozeaza in tot felul de campanii de implicare directa in activitati care tin exclusiv de aparatul de specialiate, ci trebuie sa se preocupe de infrareglementare (proceduri) pentru a eficientiza si creste calitatea serviciului public, sa se preocupe de stabilirea regulilor de dezvoltare pentru a nu mai permite abuzuri nici de o parte (privat) nici de celalata (administratie) si nu in ultimul rand sa se preocupe de stabilirea unei viziuni de dezvoltare si conceperea politicilor publice pe care sa si le asume si sa le implementeze.

Newsletter

Let’s keep in touch with latest news from ADU

Share This